Problematiku povodní by mal podľa M.Biganiča riešiť predovšetkým štát

22.11.2010 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 22. novembra (TASR) – Mesto Stará Ľubovňa každý rok zápasí s povodňami.
Kandidát na post primátora Michal Biganič (nezávislý) zastáva názor, že v tomto smere nemôže mesto suplovať štát. „Mesto na to nemá finančné prostriedky, aby bolo schopné to dlhodobo riešiť, prioritne tieto veci musí riešiť štát, pretože vody sú štátne, “ konštatoval.
V prvom rade je dôležitá prevencia, pričom mesto môže pomôcť v rámci svojich možností a znalostí miestnych pomerov. „Správa povodia má monitorované miesta, ktoré sú kritické, je to ich parketa, mesto môže len spolupracovať, “ doplnil Biganič. Samospráva tiež môže žiadať o peňažné prostriedky na prevenciu. „Apelovať na štát a otravovať, lebo tu každoročne existuje nebezpečenstvo ohrozenia majetku a zdravia ľudí a prioritou štátu je chrániť svojich občanov, “ zdôraznil.
Mesto môže v prípade povodní v rámci svojich možností len čiastočne odškodniť občanov postihnutých povodňami. Podľa Biganiča, by však vláda mala byť tá, ktorá prevenciou postupne zabráni vzniku povodní. V Starej Ľubovni a jej okolí sú miesta, kde každoročne vznikajú povodne a rok čo rok k nim pribúdajú nové. Podľa Biganiča v tomto prípade chýba prevencia. „Hasiť to potom je už dosť neskoro, prevenciu musí riešiť štát, “ uzavrel Biganič.
 

Vyberte región